ZANIMIVOSTI

 

  • ALI VEŠ, DA NE VOZIJO VSI PO DESNI STRANI CESTI?

Pa se je že kdo vprašal zakaj?

V srednjem veku so se ljudje držali leve strani, ko so se s kočijo ali peš gibali po cesti. Razlog je bil, da niso nikoli vedeli, koga bodo srečali, zato so želeli, da imajo neznanca na desni strani. Tako so lahko potegnili meč in se borili z desno roko, ki je bila bližja k neznancu. Večina ljudi na svetu je namreč desničarjev, kar pomeni, da imajo desno roko močnejšo od leve.

Kasneje, ko so v ZDA in Franciji konji začeli vleči vozove, ti vozovi niso imeli sedeža za voznika. Voznik je sedel na zadnjem levem konju. Na levem pa zato, da je imel lahko desno roko prosto za bičanje konj. Ker pa so sedeli na levi strani, so želeli, da nasproti vozeči vozovi prihajajo na njihovi levi strani, saj so le tako lahko poskrbeli, da kolesa voza niso trčila v kolesa prihajajočega voza. V ZDA in Franciji so torej začeli voziti po desni strani.

V Angliji pa so se odločili, da bodo še vedno vozili po levi strani. Vozovi v Angliji niso bili zelo veliki, tako da je bil lahko na vozu sedež za voznika. Ta je navadno sedel na desni strani, da bič, s katerim je mahal po konjih z desno roko, ne bi udarjal ob tovor na vozu. Zakon o vožnji po levi strani je Anglija razširila po vsem svojem imperiju.

Danes so tako edine evropske države, kjer še vozijo po levi: Velika Britanija, Irska, Ciper in Malta.

Oglej si spodnji zemljevid sveta. Države, kjer vozijo po LEVI strani, so obarvane MODRO, države, kjer vozijo po DESNI, pa RDEČE.

Znaš poimenovati še katero državo, kjer vozijo po levi strani ceste?

Oglej si še animacijo krožišča, kjer vozijo po levi strani. Zanimivo, kajne?

Creative Commons License
To delo je objavljeno pod Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Avtor slike: Romanm

  • RAZVOJ KOLESA

Spodaj si oglej poenostavljen razvoj dvokolesa. Označena so tudi obdobja, ko se je neko kolo pričelo pogosteje pojavljati.

 

Creative Commons License
To delo je objavljeno pod Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Avtor slike: ModriDirkac